Europe/Oslo Kroniske smerter i musklene blokkeres med TENS
Sterke magemuskler forebygger og hjelper mot ryggproblemer Hjemmetrening for vond rygg Akutte smerter i nedre del av ryggen, lumbago, går som regel over av seg selv innen 1 uke, men man kan bli kvitt smertene raskere med en muskelstimulator Akutte ryggsmerter behandles raskere Muskelstimulering masserer dypere enn annen massasje
fordi musklene arbeider selv Rask hjelp for nakke/skuldersmerter Trimform muskelstimulatorer fungerer etter EMS-prinsippet. EMS betyr elektronisk muskelstimulering Hva gjør EMS med musklene? Smerter, lammelser og degenererte muskler kurert av EMS Fikk livet tilbake etter 27 år med smerter!

Kroniske smerter i musklene blokkeres med TENS

Pasienter med kroniske muskelsmerter demper ofte smerter med piller. Få vet at TENS,elektronisk nervestimulering ofte kan dempe smerter like godt

Kroniske smerter i musklene blokkeres  med TENS
Andre artikler :

Se Original Scannet dokument

Et liv i smerte. Det er hva Harald Lothe Eriksen og Tove Rognerud Hidle var dømt til. De prøvde alt for å bli kvitt sine plager, men ingenting hjalp. Ikke før de kom i kontakt med anestesilege Nils Moe ved smerteklinikken Anestesi Service AS i Haugesund. Tekst og foto: Arne S. Nielsen

Harald Lothe Eriksen (44) er adjunkt i grunnskolen. Han har vært smertepasient i 10 år. To innkapslede brudd og en løs bit i ryggen har gitt ham sterke kroniske smerter. En medfødt defekt i en virvel har forårsaket et svakere muskelbelte langs ryggraden, men fysisk trening har gjort at det ikke har slått ut i smerte tidligere.

- Jeg har måtte tenke over hver eneste bevegelse. Det har hemmet meg i å utøve flere hobbyer. Blant annet har jeg stor interesse av å restaurere gamle hus, og smertene har gjort at det har tatt svært lang tid å få ferdig min egen bolig. Yrkesmessig har smerteplagene hindret Harald u å utøve de mer fysiske krevende fagene som for eksempel gymnastikk. Tidligere har han spilt volleyball på høyt nivå, men smertene har hindret ham i å drive det så langt han egentlig skulle ønske.

Sosialt hinder Plagene hindrer ham i å utføre en rekke gjøremål som folk flest tar som en selvfølge. Smertene blir for ham en hindring for å ha et normalt sosialt liv. Bare det å gå på en kino eller en konsert oppleves nærmest som er mareritt for Harald. - Jeg må ha høyere armlener på alle stoler slik at jeg kan ta av belastningen ved hjelp av armene. Ingen konsert- eller kinosaler jeg har vært i har stoler som egner seg for mitt behov. Fordi jeg ikke får sitte skikkelig , blir smertene så uutholdelig at jeg ikke får noe gledelig utbytte av slike arrangementer. Hvem kan nyte en konsert eller en god film når man helst vil skrike høyt av smerte?

Piller ga bivirkninger Harald har spist masse smertestillende tabletter. Han har prøvd det meste.
De fleste smertestillende pillene har advarsel mot bilkjøring. Og kan man ikke kjøre bil på grunn av bivirkningene, så kan man heller ikke undervise barn. sier Harald Lothe Eriksen som i mange år også har vært engasjert i fagforeningsarbeide blant lærerne. Men sykdommen har plaget ham så mye at han ikke har kunnet delta fullt ut. Å sitte i møter har vært en stor belastning med smertene jagende gjennom kroppen. - For å forsøke å dempe smertene med tabletter måtte jeg øke dosen, men da kom også bivirkningene. Jeg ble søvnig og følte meg beruset i perioder. Etter hvert brukte jeg mest av stoffet acetylsalicylsyre og dosene ble etter hvert så store at jeg utviklet kronisk øresus. Denne vedvarer ennå selv om jeg ikke bruker en enste tablett. Det har vært mange sykemeldinger. Ofte flere måneder i strekk. I fjor var han sykemeldt helt fra juni til oktober. Og han har prøvd det meste: Smertestillende tabletter, gjentatte legebehandlinger, fysioterapi, akupunktur, homøopati, trening i helsestudio og behandling hos kiropraktor. Bare det siste har kostet ham godt over 15.000 kroner!

TENS-metoden hjalp Det først etter at Harald Lothe Eriksen har tatt i bruk TENS-metoden for smertebehandling at han har kunnet begynne å leve et tilnærmet normalt liv igjen. Det var etter at han kom til anestesilege Nils Moe i Haugesund at han fikk hjelp. Etter diverse andre behandlingsforsøkt ble han anbefalt å forsøke TENS-apparat. - Jeg har nærmest fått et nytt liv. Nå kan jeg delta i en rekke aktiviteter som jeg tidligere måtte holde meg unna. Jeg har forsøkt å finne frem til den dosen med elektriske impulser som gir best virkning for meg. Nå har jeg det mye bedre. Det fine er at apparatet er så lite at jeg kan ha det i lomma og bruke overalt. Til og med når jeg kjører bil, går, eller jobber, sier Harald og er spesielt fornøyd med at denne formen for behandling ikke gir negative bivirkninger av noe slag.
- Jeg har det på ladning om natta, og da kan jeg bruke det hele dagen om jeg vil. Smertene mine er så store at jeg ofte må ha det opptil 16 av dagens 24 timer for å holde ut. Men det hjelper virkelig. Jeg bruker fire elektroder, to mellom skuldrene og to i korsryggen. Det er ikke vondt i det hele tatt og kan best sammenlignes med prikking i foten når den «sovner». Det gir virkning som varer lenge. Jeg bruker høy frekvens nede i korsryggen og lav frekvens mellom skulderbladene. sier Harald. - For folk som ikke har levd med slike smerter høres det kanskje sprøtt ut at elektriske impulser skal virke smertestillende. Men det er bare slik. Og for meg har det betydd at jeg får mye mer ut av livet mitt! Så kan folk tro hva de vil for meg.

Tove hardt plaget Tove Rognerud Hidle (40) er egentlig fra Kristiansand, men bor i Haugesund. Hun har vært plaget med sterke smerte helt siden 1986.
- Jeg ble sterkt plaget med leddsmerter i armer og bein etter noen intensive år med anstrengende punchearbeid foran dataskjermen. I tillegg er jeg arvelig belastet med leddgikt i slekten. Det er vanskelig å forklare hvordan slike smerter arter seg. Sykdommer som ikke syns utenpå er i det hele tatt vanskelige å få forståelse for. sier Tove som gikk til legen med sine plager.
- Jeg krevde å bli sjekket på revmatismesykehuset for eventuelt leddgikt, men da ble legen fornærmet og lurte på om jeg ikke trodde han kunne jobben sin. Jeg fikk det som jeg ville og gjennomgikk en sjekk ved sykehuset. Riktignok fant de ingenting som tydet på leddgikt, men smertene var der fremdeles.

Sterke bivirkninger
- Et år gikk jeg til psykomotorisk behandling hos fysioterapeut, og det gav lindring en tid. Men det var på tross av min fast leges vilje, han ville ikke engang sende med til fysioterapeut, for han hadde ikke tro på den slags behandling. Legen gav meg bare en rekke forskjellige tabletter som jeg ble dårlig av. Felden gav meg kvalme og hovne ankler. Av Sarotex fikk jeg vektøkning og Paralgin forte gjorde meg sløv. Bivirkningene gav seg store utslag – ikke minst på humøret.

- Du blir lett isolert og usosial når du har slike smerter. Du orker ikke dra på besøk til slekt og venner. Hvilken glede har du av å sitte der med smertene dine, mens andre ler og hygger seg? Ingen tror dessuten på deg når du sier at du e syk. Smertene syns jo ikke utenpå! Det er nesten så man hører ordet «hypokonder» hengende usagt i luften. sier Tove som nærmest ble limt fast til sin egen stue.

Som evig tannverk Nå går Tove på attføring og har liten tro på at hun noensinne kan begynne å arbeide igjen. Fra september 1990 til april 19091 var hun sykemeldt. Deretter jobbet hun frem til august 1991 da hun igjen ble sykemeldt. - Det er så utrolig vondt. Det er som å ha konstant tannverk hele døgnet, bare ikke i tennene, men i alle leddene. Den som ikke har oppled det, klarer ikke å forstå hvordan det er å ha det slik, sammenhengende, time etter time, dag etter dag, uke etter uke, år etter år. Det er en evig tortur

Dette er TENS-metoden Transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) betyr elektrisk stimulering av nerver via elektroder på huden for å dempe eventuelt fjerne smerter. TENS-metoden kan være effektiv ved så godt som alle typer smerte. Den brukes gjerne ved kroniske smerter sin ryggsmerter, smerter i armer eller ben, nakkesmerte, nakkeslengsmerte (whiplash), leddsmerter, muskelsmerte som f.eks spenningshodepine, fibromyalgi-smerter, nervesmerter, ansikts-smerter og smerter på grunn av dårlig blodsirkulasjon. Metoden brukes også mot akutte smerter, ved smerte etter operasjoner og fødsekssmerter. TENS brukes også til å bedre nedsatt blodsirkulasjon og til behandling av kroniske sår som leggsår og liggesår. Metoden går t på at man fester to eller fire elektroder på huden. Plasseringen av dem på kroppen kommer bl.a an på hvor man har vondt. Fra TENS-apparatet sender man små elektriske impulser gjennom elektrodene. TENS har to forskjellige virkninger; Den spinale portteorien går kort ut på at stimulering av tykke nervefibre ved hjelp av høye elektriske frekvenser blokkerer smerteimpulsene i de tynne fibrene i ryggmargen. Den smertelindrende effekten inntrer vanligvis etter få minutter og gir innen bivirkninger. Endorfinmekanismen baserer seg på at kroppens eget smertelindrende stoff, endorfin, frigjøres ved lavfrekvent transkutan elektrisk nervestimulering. Den typiske virkningen inntrer vanligvis etter 15-20 minutters behandling og vedvarer i mange timer etter stimuleringens opphør.

Seriøs norsk forskning Det er gjennomført en rekke større seriøse forskningsprosjekter på denne behandlingsmetoden. TENS-metoden er anerkjent over hele verden og benyttes ved flere sykehus- og smerteklinikker i Norge. Blant annet har professor på klinisk nevrofysiologi dr. med. Birger Kaada ved Sentralsjukehuset i Rogaland hatt transkutan nervestimulering som forskningsområde. I Haugesund har lege Nils Moe ved smerteklinikken Anestesi-Service AS spesielt god erfaring fra behandling med denne metoden, og på den tekniske siden regnes det norske firmaet Medi-Stim AS med sine Viking TENS-apparater som et av de ledende innen utvikling og produksjon av slik apparatur. Pasienter får tildelt TENS-apparat fra sin fylkeskommunes helsetjeneste etter at en vellykket utprøving har funnet sted. Slik utprøving skjer hos leger, fysioterapeuter, smerteklinikker o.l. Hvert fylke skal lagerholde TENS-apparater. Som regel er dette hos Hjelpemiddelsentralen eller det største sykehuset i fylket. TENS-apparater må ikke brukes av pasienter som benytter pacemaker, eller av gravide i de tre første månedene av svangeskapet.

Tekst til bilde:

Med TENS-behandlingen har Harald Lothe Eriksen (44) fårr et nytt og bedre liv. Og nå slipper han pillenes mange bivirkninger.

Tove Rognerud Hidle (40) priser seg lykkelig over endelig å ha funnet metoden for smertebehandling som er uten bivirkninger. – Nå kan jeg begynne å leve et normalt liv igjen, sier hun.

Sykepleier Marit Hetland sjekker at de nye elektrodene til Tove Rognerud Hidle (th) virker som de skal. Apparaturen er meget enkel å bruke og det er bare selve elektrodene som må skiftes ut med jevne mellomrom.

Anestesilege Nils Moe (tv) og sykepleier Marit Hetland (midten) ved smerteklinikken Anestesi-Service AS i Haugesund har Harald Lothe Eriksen som en av mange pasienter de har kunnet hjelpe ved hjelp av TENS og andre metoder for smertebehandling.

Sitat:

Jeg har nærmest fått et nytt liv. Nå kan jeg delta i en rekke aktiviteter som jeg tidligere måtte holde meg unna. Jeg har forsøkt å finne frem til den dosen med elektriske impulser som gir best virkning for meg. Nå har jeg det mye bedre. Harald Lothe Eriksen

- For folk som ikke har levd med slike smerter høres det kanskje sprøtt ut at elektriske impulser skal virke smertestillende. Men det er bare slik. Og for meg har det betydd at jeg får mye mer ut av livet mitt! Så kan folk tro hva de vil for meg… Harald Lothe EriksenSlik Virker Trimform Muskelstimulator!
Slik Virker Trimform Muskelstimulator

Gir EMS behandling av blodsirkulasjon i klinikker resultater?

Rapport fra bruker av elektroterapi:

Bruksområder: Terapi for muskelplager, bedre blodsirkulasjon, oppstramming/ styrking og trening av muskler

Sitat: ” Det virker b.........Les mer


Muskelstimulering hjalp mot smerter ved bechterews og leddgikt

Sitat: "Jeg kjøpte apparat fordi jeg har vært plaget med rygg/nakke -smerter. Er også plaget med leddgikt og ”Bechterews” (revmatisk sykdom som går på smerte i ledd).

Den type ”massasjen.........Les mer

Andre aktuelle saker


  • Langvarig arbeid med PC kan gi senebetennelse ....Les mer: